skip to main | skip to sidebar

dijous, 10 de febrer del 2011

Sumoll negre

RAÏMS DE CATALUNYA, Monogràfic: Sumoll, Part I - Vinyes from Vintaix BCN on Vimeo.

RAÏMS DE CATALUNYA, Monogràfic: Sumoll, Part II - Cellers i Tastos from Vintaix BCN on Vimeo.



Varietat de raïm negre que ens trobem a Catalunya i Balears, és autòctona d'Espanya, i amb ella s'elaboren des vins rosats, negres joves, amb criança i fins caves rosats. És coneguda també sota altres noms com Sumoll Negre, Piñuela o sunnites.
.
Segons un reportatge de tv3 de data 10102009 existeixen 3 varietats de Sumoll, que està recuperant a la cooperativa del Pla de Bages, amb l'ajut de l'NCAVI i la URV.
.
De bona fertilitat en podes curtes, dóna alts rendiments encara que al ser la seva maduració lenta s'ha de tenir especial cura en la ubicació de la plantació per assolir la maduresa desitjada. És de brotació primerenca, el que la fa sensible a les gelades primaverals, sent sensible també als àcars i al oïdi.
.
De conducció alçatdai circells llargs, posseeix un raïm de mida mitjana-gran, compacte i tancat, amb unes baies de mida mitjana, esfèriques i de color granat blavós. Així, gràcies a la seva maduració tardana s'obtenen vins de bona acidesa i d'intensitat colorant mitjana, amb aromes a flors blaves i vegetals, degut a la seva elevada concentració en àcid màlic.


enllaços

L'Alt Camp recupera el sumoll - Telenotícies - 10/10/2009
Un celler recupera la varietat de raïm negre autòctona del Penedès de la que només queden 100 hectàrees a Catalunya. 3cat24.cat de 05/11/2008
Vi monovarietal amb Sumoll català 
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger